Cele 5 Momente ale igienei mâinilor

Cele 5 Momente ale igienei mâinilor

Abordarea 5 Momente pentru igiena mâinilor definește momentele cheie, în care personalul medical trebuie să efectueze acțiunile pentru igiena mâinilor.
Healthcare segment

1. Înainte de a atinge pacientul

Pentru a preveni infectarea pacientului cu microorganisme intraspitalicești, igienizarea mâinilor trebuie să fie efectuată înainte de a atinge pacientul sau de a intra în zona acestuia. Zona pacientului include pacientul și zone imediat apropiate acestuia, precum și suprafețele atinse de pacient (de exemplu: grilajul de la pat, tubul de perfuzie) și suprafețele atinse frecvent de personalul medical (de exemplu: monitoare, mânere și butoane). 


Exemple: Înainte de a da mâna, de a ajuta un pacient să se deplaseze, de examinări clinice.

Healthcare segment

2. Înainte de o procedură de curățare/aseptică

Înainte de realizarea unei proceduri de curățare/aseptice, igienizarea mâinilor este importantă pentru prevenirea infecțiilor intraspitalicești. Igienizarea mâinilor trebuie să fie efectuată între ultimul contact cu o suprafață și imediat înainte de a intra într-o zonă critică, cu risc de infecție pentru pacient sau într-o zonă critică, cu risc combinat de infecție. 


Exemple: Înainte de a pansa rănile, de a introduce cateterul, de a pregăti alimentele, de a administra tratamentele.

Healthcare segment

3. După un risc de expunere la fluidele corporale

După efectuarea unei sarcini asociate cu un risc de expunere a mâinilor la fluidele corporale, igienizarea mâinilor trebuie să fie efectuată imediat și înainte de a intra în contact din nou cu o suprafață, chiar dacă aceasta se află în zona pacientului. Această acțiune reduce atât riscul de infectare cu agenți infecțioși, precum și riscul de transmitere a microorganismelor de la o suprafață „infectată” la una „curată” a corpului pacientului respectiv. 


Exemple: După colectarea și gestionarea probelor de sânge, curățarea urinei, fecalelor, eliminarea deșeurilor.

Healthcare segment

4. După atingerea pacientului

Igiena mâinilor este importantă pentru a reduce riscurile de răspândire a microorganismelor în mediul medical, după contactul cu pacientul și înainte de a atinge un obiect din afara zonei pacientului. De asemenea, această acțiune vă protejează prin reducerea semnificativă a contaminării mâinilor dumneavoastră cu flora provenind de la pacient. 


Exemple: După ce ați dat mâna, ați ajutat un pacient să se deplaseze, după o examinare clinică.

Healthcare segment

5. După atingerea suprafețelor din apropierea pacientului

Momentul final pentru igiena mâinilor are loc între momentul de intrare în contact a mâinilor cu o suprafață din zona pacientului și o expunere ulterioară a acestora la o zonă din afara salonului pacientului - dar fără atingerea acestuia. Igienizarea mâinilor este necesară în acest moment, deoarece contactul cu obiectele pacienților, chiar în lipsa contactului fizic cu pacienții, este asociat cu contaminarea mâinilor. 


Exemple: După schimbarea lenjeriei de pat, reglarea vitezei de curgere a perfuziei.

Healthcare segment

Mai mult material educațional

Pentru module de e-learning și alte materiale educaționale privind Sănătatea pielii și Igiena mâinilor. Vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon +46 31 746 00 00