Un prim plan al mâinilor unei femei

Controlul infecțiilor în unitățile de îngrijire pe termen lung

În unitățile de îngrijire pe termen lung, limitarea transmiterii infecțiilor este importantă. În articolele de mai jos puteți citi despre cum puteți identifica și evita situațiile de risc.
 
Știm că persoanele vârstnice, persoanele cu boli cronice și anumite grupe de risc sunt mai vulnerabile la și își revin mai greu în urma infecțiilor. În cazul grupelor de vârstă mai înaintată, sistemul imunitar poate fi slăbit, iar riscul de complicații și boli subsecvente crește. Când persoanele trăiesc aproape unele de altele și își petrec timpul împreună în zonele comune, aceasta fiind deseori situația în centrele de îngrijire, riscul de transmitere este ridicat. 
 
Având în vedere că infecțiile se pot răspândi mai ușor de la o persoană la alta în mediile din unitățile de îngrijire pe termen lung, este foarte important să identificați situațiile în care există un risc de contaminare încrucișată. Prin identificarea situațiilor de risc putem gestiona și implementa strategii pentru o bună igienă a mâinilor, pentru a reduce riscul de infecție. În unitățile de îngrijire pe termen lung, există câteva grupuri țintă care trebuie informate cu privire la modul în care se poate obține o bună igienă a mâinilor. Rezidenții, cadrele medicale și vizitatorii joacă un rol în asigurarea siguranței în cadrul unităților de îngrijire pe termen lung. 
 

4Moments_WHO_800x500.jpg  


Controlul infecțiilor în unitățile de îngrijire pe termen lung - cele 4 momente pentru igiena mâinilor conform OMS 

Infecțiile care afectează rezidenții din unitățile de îngrijire pe termen lung sunt des-întâlnite, costisitoare și asociate cu o rată ridicată a mortalității. În special, în domeniul îngrijirii bătrânilor, transmisia infecțiilor generează multe probleme. Mulți rezidenți sunt în special vulnerabili din cauza disfuncțiilor imunitare și altor limitări asociate înaintării în vârstă. 
 
În îngrijirea pe termen lung, riscul transmiterii infecțiilor sau microorganismelor este și el ridicat. Acest lucru se datorează mai multor motive, unul dintre acestea fiind mediul deschis, cu multe puncte de contact, între îngrijitori, vizitatori și rezidenți. Acest lucru înseamnă că precauțiile luate la nivelul centrelor de îngrijire deseori depinde foarte mult de inițiativele personale și de cunoștințele de specialitate ale personalului.
 
Limitarea răspândirii este importantă pentru a preveni problemele, fizice și financiare, pe care transmiterea infecțiilor le poate cauza rezidenților dumneavoastră din unitățile de îngrijire pe termen lung. O igienă adecvată a mâinilor este cel mai important pas în prevenția infecțiilor în unitățile de îngrijire pe termen lung. OMS a creat o cale de implementare a 4 momente privind igiena mâinilor pentru serviciile medicale din casele de îngrijire: Spălați-vă pe mâini 1) înainte de a atinge rezidentul; 2) imediat după realizarea unei proceduri de curățare/aseptice; 3) imediat după o procedură ce a implica riscul de expunere la fluide corporale și 4) după ce ați atins rezidentul sau când vizita este întreruptă.
 
Prin educarea vizitatorilor și angajaților, dar și prin accesibilitatea sporită a săpunului și apei, ajutați la asigurarea unei bune igiene a mâinilor și, astfel, la reducerea riscului de răspândire a infecțiilor în unitatea de îngrijire pe termen lung. 
 
Știm că îngrijirea persoanelor vârstnice înseamnă că trebuie să aveți în vedere bunăstarea acestora și nevoile specifice în ceea ce privește îngrijirea pielii. Chiar dacă produsele dezinfectante sunt eficiente, disponibilitatea săpunurilor moi, cremelor pentru mâini și altor produse adaptate pentru pielea sensibilă reprezintă un bun supliment și o dovadă a preocupării dumneavoastră pentru rezidenții în vârstă. 
 
Sunteți gata să luați măsuri pentru a îmbunătăți igiena mâinilor în unitatea dumneavoastră de îngrijire pe termen lung? Solicitați ca un membru al echipei noastre să vă contacteze.
 
 

Produse recomandate