Stressful_situation_patient_urgent_healthcare_Tork_original.jpg

5 Mai, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

Această zi ne reamintește că igiena mâinilor este importantă atât astăzi, cât și în fiecare zi.

Și este importantă mai ales în instituțiile medicale, unde igiena mâinilor reduce riscul infectării pacienților și apariției septicemiilor.
 
Anul acesta, tematica Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor este „Prevenirea septicemiei în instituțiile medicale - stă în mâinile tale”, stabilită de Organizația Privată pentru Siguranța Pacienților și de Organizația Mondială a Sănătății (WHO).
 
Ca parte a Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor, am dezvoltat un apel la acțiune ușor de reținut, în doar 3 pași, cu scopul de a ajuta cadrele medicale să reducă numărul infecțiilor și riscul de septicemie în rândul pacienților.
 
Gândiți pro-igienă. Acționați preventiv. Protejați pacienții. Sau, într-o formă simplificată: Gândiți pro. Acționați. Protejați.
 
 Asistentă_medicală_ținând_mâinile_pacientului_Tork.jpg

Prevenirea septicemiei

Denumită uneori incorect ca otrăvirea sângelui, septicemia este definită ca disfuncția unui organ care amenință viața, provocată de un răspuns necorespunzător în urma unei infecții.1 Cu alte cuvinte, septicemia reprezintă complicația unei infecții existente anterior.
 
În medie, septicemia provoacă, anual, șase milioane de decese: este principala cauză a decesului în urma unei infecții și este întâlnită mai des decât infarctul miocardic. În realitate, septicemia este un factor care contribuie la o treime din decesele din spitale.2,3,4
   
De aceea, prevenția este esențială pentru evitarea apariției septicemiei și a rezultatelor sale devastatoare. Puteți utiliza următoarele patru elemente ca bază pentru prevenirea apariției septicemiei în rândul pacienților:
 
Îngrijirea preventivă
Întrucât septicemia reprezintă reacția organismului la o infecție, primul pas este asigurarea faptului că pacientul nu dezvoltă o infecție. Puteți realiza aceasta prin îngrijire preventivă, de exemplu prin gestionarea corespunzătoare a stării pielii, îngrijirea picioarelor, utilizarea saltelelor anti-escare și vaccinări.
 
Tratarea infecțiilor
Dacă, totuși, pacientul dezvoltă o infecție, trebuie monitorizat și tratat cu atenție. Asigurați-vă că sunteți familiarizați și că respectați instrucțiunile anti-microbiene pentru a vă asigura că starea pacientului nu devine critică.
 
Igiena mâinilor
Igiena mâinilor are un rol crucial în prevenirea contaminării încrucișate cu microbi de la cadrele medicale la pacienți. Prin respectarea celor 5 pași ai instrumentului pentru igiena mâinilor dezvoltat de OMS, puteți face diferența și aplica igiena la momentele potrivite.
 
Îngrijirea rănilor
De asemenea, îngrijirea adecvată a rănilor  joacă un rol decisiv în prevenirea septicemiei, deoarece orice fisură a pielii permite pătrunderea bacteriilor și apariția infecției. Trebuie să monitorizați permanent rănile pentru a observa semnele de apariție a infecțiilor și trebuie să vă asigurați că sunt bine curățate la schimbarea bandajelor. 
 
Hidratarea_mâinilor_institutii_medicale_Tork.jpg

Gândiți pro. Acționați. Protejați.

„Gândiți pro. Acționați. Protejați.” reprezintă un set de pași rapizi de igienă zilnică, gândiți pentru prevenirea septicemiei în îngrijirea medicală. Intenția este de a ajuta la stabilirea unor măsuri riguroase și consecvente de igienă, care să prevină infectarea și apariția septicemiei la pacienții pe care îi îngrijiți.
 
Gândiți pro: Înainte de a începe rutina zilnică, stați câteva minute pentru a vă reaminti instrucțiunile de igienă preventivă, cum ar fi cei 5 pași  ai igienei mâinilor dezvoltați de OMS și îngrijirea postoperatorie a rănilor sau regulile politicii anti-microbiene din instituția dumneavoastră.
 
Acționați: Parcurgeți pașii necesari pentru a asigura respectarea igienei pentru reducerea riscurilor de apariție a infecțiilor și septicemiei, cum sunt dezinfectarea mâinilor înainte de tratarea unui pacient, monitorizarea atentă a rănilor pacienților pentru a observa apariția infecțiilor sau verificarea istoricului de vaccinare a pacientului.
 
Protejați: După intervenția adecvată, reveniți la îngrijirea pacienților într-un mediu sigur.
Referințe:

1 pacient din 10

va dezvolta, la nivel mondial, cel puțin o infecție intraspitalicească (HAI)*

Între 5 și 13%

Rata de creștere anuală a cazurilor de septicemie din țările dezvoltate în ultimul deceniu**